poniedziałek, 21 listopada 2011

To co lubi pływać

Ryby w pomidorach

Autorem artykułu jest Kasia S.

Polecam tradycyjny przepis ryby po Grecku oraz znakomity przepis w nieco innym wydaniu :-)
Gorąco zachęcam do wypróbowania obu przepisów !
RYBA PO GRECKU

Składniki:

600 gr filetów rybnych (w/g uznania)
80 ml oliwy
1 pietruszka
2 marchewki
1/2 selera
2 cebule
50 gr koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
2 liście laurowe
2 - 3 ziela angielskie
cukier
sok z cytryny

Wykonanie:

Filety opłukać i pokroić w kawałki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, usmażyć rybę z obu stron na złoty kolor - podczas smażenia osolić.
Warzywa obrać, opłukać. Cebulę pokroić w talarki, pozostałe warzywa, tj. marchewki i selera, zetrzeć na tarce bądź pokroić w zapałki. Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę, podsmażyć cebulkę, a następnie osobno podsmażyć marchewkę i selera. Połączyć warzywa i zalać 100 ml wody, dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić 10 min.
Tak przygotowanym sosem warzywnym zalać rybę i schłodzić (najlepiej pozostawić w zimnym miejscu na noc).

Smacznego!


RYBA PO JAPOŃSKU

Składniki:

1 szkl. oleju
6 łyżek cukru
6 łyżek wody
6 łyżek octu
6 łyżek keczupu
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 słoik ogórków korniszonów
1 słoik marynowanej papryki
4 cebule
2 szkl. mąki
1 szkl. wody
2 jaja
2 łyżki wegety
1 kg filetów - Miruna, Mintaj
olej do smażenia

Wykonanie:

Zagotować zalewę z następujących składników: olej, cukier, woda, ocet, keczup, koncentrat pomidorowy. Następnie ogórki korniszony oraz paprykę pokroić w kostkę, a cebule pokroić w piórka, posolić i zeszklić na oliwie. Po czym wymieszać z pokrojonymi warzywami.
Mąkę, wodę, jaja i wegetę wymieszać, powstanie gęste ciasto. Filety pokroić w kawałki, maczać w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor.
Do wysokiej miski, pojemnika, wiaderka, układać warstwami filety i warzywa (filety - warzywa - filety - warzywa -filety) Na koniec zalać gorącą zalewą, przykryć i odstawić w zimne miejsce (najlepiej na noc).

Smacznego!
---
kasiak
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com/2011/09/ryba-po-grecku.html
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com/2011/09/ryba-po-japonsku.html

Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz