poniedziałek, 21 listopada 2011

Dawny świat

Łódeczki wikingów


Ci co zajmują się domowym rękodziełem nie będą mieli problemu żeby uformować to danie a dla reszty może być to wesołym doświadczeniem.



Składniki:
- 10 dag suszonych śliwek
- mały słoik pieczarek marynowanych
- 30 dag boczku
- 3 cebule
- 1/2 kg filetów z kurczaka
- kilka plastrów szynki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Do panierowania:
- bułka tarta
- jajko
- mąka
Oraz:
- wykałaczki
- patyki do szaszłyków


Przygotowanie:
1. Boczek kroimy w 0,5-cm kostkę. Cebule obieramy, kroimy w dużą kostkę.Na patyki do szaszłyków kolejno nabijamy: boczek, cebulę, pieczarkę, śliwkę.Czynność powtarzamy 2-3-krotnie.
2. Filet myjemy, osuszamy i kroimy w poprzek. Rozbijamy. Oprószamy przyprawami.
3. Szaszłyki oprószamy solą i pieprzem, a następnie zawijamy w filet. Jajko rozkłócamy. Filet panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy w rozgrzanym głębokim oleju, aż będą rumiane. Następnie przekrawamy wzdłuż patyka na pół. Na końcu każdej połówki za pomocą wykałaczki przymocowujemy pół plasterka szynki, tak by wyglądał jak żagiel.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz