poniedziałek, 21 listopada 2011

Kurczaczek

Kurczak w cieście francuskim


Rada: danie można urozmaicić kładąc na mięsie podsmażone z cebulką pieczarki i przykrywając je plastrem sera.




Składniki:
Na 2 porcje:
- filet z kurczaka
- op. ciasta francuskiego
- 2 plastry żółtego sera
- jajko
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka


Przygotowanie:
1. Fileta myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek na pół. Lekko rozbijamy i oprószamy solą, pieprzem i papryką.
2. Płat ciasta francuskiego dzielimy na pół. Na każdej połówce wzdłuż dłuższych boków robimy po około 6 nacięć w odstępach 1,5-2 cm. Pośrodku układamy filety z kurczaka i przykrywamy plastrami żółtego sera.
3. Zaplatamy ciasto: paski przekładamy na zmianę prawy, lewy, prawy, lewy itd. Pomiędzy paskami zostawiamy bardzo małe przerwy, aby mięso podczas pieczenia mogło odparować.
4. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Kurczak najlepiej najlepiej smakuje z duszonymi pieczarkami i gotowanymi brokułem  lub kalafiorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz