poniedziałek, 21 listopada 2011

Na czerwono

Zupa z buraków i czerwonej cebuli

Ta apetyczna zupa w rubinowym kolorze wprawi w zachwyt nie jednego bywalca twojego domu.Polecam na lekką kolację.


Składniki:
- 35 dag czerwonej cebuli
- 30 dag ugotowanych i pokrojonych w zapałkę buraków 
- 2 ząbki czosnku
- 5 szkl. bulionu warzywnego
- łyżka oliwy
- szkl. ugotowanego makaronu wstążki
- 2 łyżki octu malinowego
- sól,pieprz
- jogurt naturalny lub serek homogenizowany
- pęczek szczypiorku


Przygotowanie:

1. W dużym naczyniu rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w plasterki cebule i rozgnieciony czosnek. Smażymy ok. 20 minut, aż cebula zmięknie, od czasu do czasu mieszamy.
2. Wkładamy buraki i makaron, wlewamy bulion i ocet, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
3. Gorąca zupę rozlewamy do talerzy, dekorujemy np.kleksem jogurtu lub serka i obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz