poniedziałek, 21 listopada 2011

Ala meksyk

Kurczak po meksykańsku


Zwykłe danie można bardzo łatwo urozmaicić, dodając składniki, które wzbogacają smak.Kurczak duszony w pomidorach i papryce zyskał niepowtarzalną nutę dzięki oliwkom.




Składniki:
- 1 kurczak
- 4 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 kg pomidorów 
- 2 papryki zielone
- 2 papryki czerwone
- 7 zielonych oliwek bez pestek
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz




Przygotowanie:
1. Papryki myjemy, osączamy i układamy na blasze lub na ruszcie. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 190 stopni. Studzimy i obieramy ze skórki. Przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w paski. Cebule i czosnek drobno kroimy. Pomidory sparzamy i obieramy, przekrawamy i usuwamy pestki.
2. Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie kroimy na części. Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy i rumienimy na niej kurczaka. W rondlu rozgrzewamy pozostałą oliwę, wrzucamy paprykę i dusimy 15 minut. Odstawiamy.
3. Do rondla z podduszoną papryką dodajemy kawałki kurczaka, cebulę, czosnek, pomidory, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 40 minut. Pod koniec duszenia dodajemy oliwki. Jeśli sos jest rzadki, odparowujemy na ogniu aż zgęstnieje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz