niedziela, 20 listopada 2011

Rybny przysmak

Zupa rybna



Jeśli ktoś jest wędkarzem i od czasu do czasu udaje się coś złapać wtedy możemy przygotować sobie ta oto zupę.


Składniki:
- 75 dag słodkowodnych ryb(np. płoci, okoni, pstrągów)
- 1 szkl. drobnej kaszy jęczmiennej
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- 3 cebule
- łyżeczka masła
- kostka rosołowa
- liść laurowy
- ziele angielskie
- gałka muszkatołowa
- vegeta
- pieprz ziołowy
- czarny pieprz
- mielona słodka papryka
- sól


Przygotowanie:


1. Ryby myjemy i oczyszczamy. Warzywa obieramy i myjemy.
2. Kaszę zalewamy wodą, gotujemy 10 minut. Wkładamy liść laurowy i ryby.
3. Z kostki przygotowujemy bulion i wlewamy do wywaru. Dodajemy masło i doprawiamy. Gotujemy 20 minut. Wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie. Rybę, marchewkę i ziemniaki kroimy i podajemy z zupą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz